Här hittar du gammal skåpmat! Hoppas du finner något intressant!


Photo (C) Kalle Vähäkuopus, ShipWorld
Längre ner på sidan finner du alla äldre uppdateringar av sidan som gjorts.

Välj och vraka bland alla godbitar!

JANUARI 2002
2002-01-26
Lagt in en bild av GTS Finnjet som är lite småfräck. Tycker hon skulle kunna målas om...

2002-01-24
Georg Ots säljs

Från SST:s hemsida kommer uppgifter om att M/s Georg Ots är såld till ett norskt rederi för trafik mellan Stockholm och St Petersburg.

Nyheten från SST --->

020124 ”Georg Ots” säljs till Norge
SST-TALLINN: Estonian Shipping Company (ESCO) har slutit preliminärt avtal med ett norskt rederi om försäljning av färjan ”Georg Ots”. Fartyget hade trafikerat linjen Tallinn–Helsingfors i 20 år när det togs ur trafik till julen 2000. Jaan Kalmus, styrelseledamot i ESCO, bekräftar att köparen är ett norsk företag. Förhandlingar fördes både med detta bolag och med Riga Shipping Company. Priset har inte offentliggjorts och inte heller var fartyget skall sättas i trafik.
”Georg Ots” ingick i det lettiska rederiet Riga Shipping Companys planer på att åter öppna linjen Riga–Stockholm. Rederiet hade reserverat USD 3,4 miljoner för att köpa och bygga om denna färja. VD Miks Ekbaums på Riga Shipping Company säger att rederiet även förhandlat om köp av andra färjor.
– Om ”Georg Ots” nu säljs till Norge äventyrar det inte våra planer på att öppna linjen Riga–Stockholm i april, säger han.
”Georg Ots” kan ta 1.200 passagerare, 30 lastbilar och 120 personbilar. Antalet hyttplatser är 236. Färjan har sedan leveransen från Polen 1980 burit den välkände estniske sångarens namn, vilket nu sannolikt skall ändras.

<--- Slut  Besök Svensk Sjöfarts Tidning.

ShipWorld har obekräftade uppgifter om att det norska rederiet är Saga Line.

2002-01-24
Nya ritade bilder av GTS Finnjet. Vad tror du om dom bilderna? Finns det någon realism i dom?

2002-01-22
M/s Color Europa? En bild inlagd av M/s Silja Europa i Color Lines färger idag. 
Europa till Color Line och ex Kalypso till Silja Line skulle kunna va passande faktiskt enligt mig.

2002-01-20
M/s Silja Opera och M/s Romantika inlagda på omröstningen vackraste fartyg. M/s Silja Opera blir en riktig raket och slår sig in på topplistan inom en månads tid?

2002-01-18
Nytt fartyg! M/s Silja Opera anländer till ShipWorld. Ta en titt på ett av världens vackraste byggen!

2002-01-18
På grund av krasch i bildbehandlingsprogram presenteras inte första fartyget i Vision 2 denna vecka. Det meste pekar mot sjösättning fredag 25:e januari 2002.

2002-01-07

Vision 2 presenteras.

Vision 2 börjar ta form, eller snarare sagt fartygen som ingår i Vision2!
I Vision 2 kommer minst 3 olika fartyg att finnas, totalt 6 fartyg om man räknar att varje fartyg har en syster.

2 fartyg i trafik mellan Sthlm-Mar-Åbo. Dessa fartyg är det första som kommer att visas (inom 3 veckor?) och kommer endast att ta passagerare och bilar. Alltså inga långtradare!

2 fartyg i trafik mellan Sthlm-Mar-Hel. Dessa fartyg kommer att följa samma koncept som Åbo fartyget men med den skillnaden att det blir större och får en annorlunda design.

2 fartyg eller flera i trafik mellan Kapellskär-Hangö. Dessa är i första hand gjorda för frakt och snabb trafik.

Det kan bli ändringar i allt, mer info när första fartyget visas!

2002-01-01

Ett nytt år med många trevliga överraskningar väntar oss! Vad har du för tankar och funderingar för det kommande året? Gå till "BAREN" och skriv din uppfattning!

FEBRUARI 2002
2002-02-27
Ny vision!

M/s Birka Prince ritad av Patrik Johnsson presenteras! Ett fartyg som har inspirerats en del av M/s Silja Opera.

2002-02-23
Nya bilder av M/s Merella, nu i Tallinks och Silja Lines färger.

2002-02-17
PREMIÄR!

M/s Merella sjösätts! Ett nytt fartyg om framtiden på Östersjön som förhoppningsvis uppskattas av många. Se bilderna och läs texten och skriv gärna någon kommentar i Forumet.

2002-02-09
Några nya bilder på M/s Birka Princess som kan vara till glädje. 

2002-02-09
Efter en hel del krångel och förseningar kommer M/s Vision 2 (namnet kommer senare) att sjösättas fredagen den 15:e februari. En liten fingervisning om hur fartyget kommer att se ut kan ses nedan.

2002-02-03
Två nya ritade bilder av M/s Mariella

MARS 2002
2002-03-09
En ny länk inlagd. Länkar.

2002-03-11
På grund av resa till CeBIT mässan i Hannover kommer ShipWorld inte att uppdateras på ca 2 veckor. Men flera saker är på gång till sidan.
Så efter CeBIT kommer sidan att få flera mindre och större förändringar som förhoppningsvis uppskattas!

Bland annat kommer Visionerna att bli samlade, även dom existerande fartyg som det finns ritade bilder av kommer att bli enklare att hitta.

Har du fler förslag som skulle göra sidan bättre enligt dig? Nån omröstning som kanske skulle vara intressant, alla förslag är välkomna!

Maila ship_world@hotmail.com

//Kalle

APRIL 2002
MAJ 2002
2002-05-28
Premiär x 2!

Niklas Kocks nya skapelse M/s Romance är äntligen här! Hon är den första visionen på ShipWorld med planritningar och visar väldigt tydligt dom kunskaper som uppvisas av alla designers på sidan!
Ett stort fartyg med en stor kapacitet som det lönar sig att ta en extra titt på!

2002-05-14
En ny bild på M/s Spirella, nu i TT Lines färger som hon passar väl i....

2002-05-13
M/s Silja Opera börjar gå från Stockholm?

Har idag från från en högt uppsatt källa på Silja Line fått inofficiella uppgifter om att nya kryssningsfartyget M/s Silja Opera som i sommar ska göra kryssningar till olika destinationer från Helsingfors senare kommer att flyttas för att göra kryssningar från Stockholm.

Inget officiellt beslut är taget men skall tas i höst och i nuläget lutar det åt att Helsingfors blir ett vackert fartyg fattigare och Stockholm ett rikare.

På Silja nämner man att fartyget är ett kryssningsfartyg och att det då är mycket möjligt med flera olika resemål. Tallin och St Petersburg nämndes. Just St Petersburg är ett resemål som man är intresserade av, det har man även tidigare visat.

Tiden visar hur det blir med detta men det lät mycket troligt. Antagligen vill man först se hur sommarens kryssningar fungerar.

2002-05-12
Äntligen! Andra fartyget i Vision 2 är här. Hon heter M/s Spirella och är ett mycket snabbt fartyg med stor fraktkapacitet. Vill höra mycket kommentarer om henne i gästboken och eller Forumet som du hittar genom Baren!

2002-05-12
Nya länkar inlagda. Nya omröstningar samt nollade.

2002-05-12
Stor uppdatering av ShipWorld!

Sidan har nu fått ett antal nya funktioner med "ShipVision" och "Rita själv" i spetsen. Det nya syns nedan och nu finns även några val högst upp till höger.
Hoppas ändringarna uppskattas!


2002-05-10
Nu har fler bilder på M/s Merella (Vision 2) lagts ut. Nu finns hon även i Stena Lines, Birka Cruises, Color Lines och DFDS Seaways färger. Beskåda och kommentera mycket gärna i Baren.
Det andra fartyget som hör till Vision 2 är på väg! Så fort jag får tid så kommer hon, är färdig.

2002-05-10
På grund av studier och tidsbrist blir sidan inte uppdaterad så ofta som den borde. Hoppas komma med lite nya saker den närmaste tiden dock!

JUNI 2002

2002-06-20
"Landgången"  som är många sjöfartintresserades andra hem ha blivit nedlagd på obestämd tid, detta på grund av oräkneliga personliga påhopp som inte alls igentligen hör till ett forum om sjöfart!

Jag tror att väldigt många behöver ett forum där man kan fråga allt från experter till entusiaster om alla möljliga och omöjliga frågor som rör sjöfart.
Därför finns även på ShipWorld ett forum för just det ändamålet.

Välkomnar nya som gamla besökare till detta "nya" "andra hem"!

Om någon börjar med personangrepp liknande dom på "Landgången" så kör på! Du läste rätt...
Tycker man det känns givande att svara på sådana inlägg så gör det då... Du som tycker dom är löjliga och helt idiotiska låter dom helt enkelt bara vara... Behöver det vara svårare?

Välkomna hem! 

Till Forumet!

2002-06-02
Nya bilder av M/s Romance, M/s Spirella och M/s Cinderella i många olika rederiers färger!

JULI 2002

2002-07-05
ShipWorlds sista projekt på länge!

Jag själv (Kalle) och Niklas Kock bestämde oss för ett tag sedan att rita varsitt fartyg med samma grund som botten. Vi bestämde oss för att rita hur vi vill och tror att Color Lines nybygge ska se ut.
Dom ramar vilka fartygen var tvungna att hålla sig inom är följande:

"M/s Color Future" ska uppfylla följande:

Längd: 190 m Bredd: 30 m Bredd bilfiler: 2,5 m Bredd lastfiler: 3,1 m Livbåtar: Minst 6 st á 10-12,5 m och 2 st fast rescue Antal våningar: Max 14 Däck: Innehåll: 1 Maskin/Lager 2 Maskin/bildäck/hytter 3-4 Bildäck/lastdäck/hytter 5 Bildäck/hytter/"vad som hellst" 6-11 "Vad som hellst" 12 "Vad som hellst" men mindre (inre) yta än däcken 6-12 13 Högsta däck att placera brygga på/mindre utrymmen /Skybar 14 Eventuell Skybar

Resultaten blev:

M/s Amfitrite från mig själv. Mitt sista fartyg och något utöver det vanliga till designen...

M/s Prinsesse Ragnhild (II) från Niklas Kock.

Båda fartygen är av samma typ och skiljer sig inte så mycket när det gäller antal passagerare och frakt, men det yttre är ganska olika!
Se själv och kommentera sedan!

2002-07-05
Detta är sista dagen på länge som sidan uppdateras tyvärr. Måndag den 8:e juli skall jag rycka in i lumpen och blir borta 6-12 månader.
Vill tacka alla som besökt och bidragit till sidan!

Hoppas kunna fortsätta arbetet med sidan igen efter lumpen!

Med vänlig hälsning Kalle

 

2002-07-03
Trots krångel kommer en till vision ut idag! Det är M/s Birka Jewel som visar hur Birka Cruises planerade nybygge kan tänkas se ut... Hon är ritad av för ShipWorld debuterande Björn Håkansson, välkommen!

 

2002-07-03
Nytt fartyg! M/s Polarnatt ritad av Niklas Bergman finns nu till allmän beskådning, en enormt välgjord vision som man verkligen blir imponerad av! Kommentera väldigt gärna fartyget...

Det blir lite mer norska fartyg snart...

2002-07-03
Rekommenderar en titt i Baren där Dan Drakenholt skrivit några riktigt fantastiska texter i Forumet!

AUGUSTI 2001

2001-08-27
Ny omröstning, Favorit kryssningsrederi

2001-08-27
Nytt rederi Cunard

2001-08-16
Nytt rederi Ånedin Linjen

2001-08-16
Nytt rederi Destination Gotland

2001-08-04
Nytt rederi Birka Cruises

2001-08-03
Sjösättning av nya ShipWorld.

SEPTEMBER 2001

2001-09-13
Flera rederier och nya fartyg till omröstingarna.

2001-09-08
Viking Line har presenterat sin delårsrapport, klicka på länken för att läsa den! Delårsrapport

2001-09-05
Visioner om framtiden på Östersjön är på gång, läggs upp inom snar framtid.

2001-09-05
"Vasabåtarna, en nostalgitripp!" når Topp 5 på Tripod! ShipWorld gratulerar.

OKTOBER 2001

2001-10-29
Nytt fartyg, M/s Minoan Prince

2001-10-28
Nytt fartyg, M/s Festos Palace

2001-10-19
PREMIÄR! Del ett i visionen om framtiden på Östersjön är sjösatt!
M/s Vision 1

2001-10-18
Vissa omröstningar har nollats för att dom tidigare blivit lite manipulerade och inte stämde.

2001-10-12
Nu finns det äntligen ett FORUM! Skynda dit och skriv!

2001-10-06
Bilder av klistermärken på Viking Lines fartyg inlagda!

NOVEMBER 2001

2001-11-29
ShipWorld presenterar åter nya "Visioner"! Denna gång är det ett fartyg ritat av Niklas Bergman. Fler fartyg från honom inom kort. M/s Vision 1 NIKLAS

2001-11-29
Ny design på NYHETS sidan för bättre ordning och enklare kontroll.

2001-11-24
Nya bilder och 360 graders visning från M/s Cinderella!

2001-11-13
Nytt rederi, Nordic Jet Line

2001-11-11
Ny funktion på ShipWorld, BAREN!

2001-11-06
Nya bilder på M/s Isabella och M/s Silja Europa.

2001-11-01
Nytt fartyg med många bilder, M/s Kallisti

DECEMBER 2001
2001-12-31
Gott Nytt År!

Tack för ett trevligt år med många roliga händelser! ShipWorld tackar för år 2001 och seglar iväg mot 2002 och många nya trevligheter! Det sista som presenteras i år är M/s Viking Palace som ritats av Patrik Johnsson! 

2001-12-24
God Jul!

ShipWorld vill önska alla besökare en riktigt god jul! Som en liten julklapp får ni M/s Birka Futura som är Erik Widigsons skapelse! 

2001-12-23
Nya roliga ritade bilder av M/s Silja Europa! Flera olika rederiers färger...

2001-12-23
Dom stora rycker!

I omröstningen "Favorit Rederi" är det fem rederier som dominerar fullständigt! Det är dom större rederierna som inte alls oväntat toppar med DFDS som 1:a för tillfället. Men det är Fjord Line på 3:e plats som är den stora överraskningen! 

I "Vackraste Fartyg" är det fyra fartyg som toppar med resten en bra bit efter. M/s Cinderella har för tillfället en marginell ledning.

Rösta på din favorit du med! Är verkligen dom största rederierna dom bästa?

2001-12-22
Niklas Kock presenterar sin julklapp till alla fartygsnördar! Den här gången är det hans andra fartyg HSV Magic Adventure som har sjösatts.

2001-12-20
M/s Isabella på grund.

Här följer pressmeddelandena som kommit från Viking Line om händelsen.

Information                              Mariehamn 20.12.2001


M/S Isabellas bottenkänning.

Strax efter klockan 01.00 finsk tid 20.12.2001 fick 
m/s Isabella bottenkänning vid Staholm strax söder om Långnäs hamn i den åländska skärgården. Detta medförde att skador uppstod på babords roder och propeller samt även på en dubbelbottentank, vilket resulterade i att vatten endast trängde in i denna tank i fartygets dubbelbotten. 

M/S Isabella var på väg från Åbo till Stockholm på sin ordinarie tur. Ombord finns 662 passagerare och 156 besättningsmän. Vid olyckstillfället blåste det 20 - 30 meter per sekund nordlig vind. Fartyget ligger nu för ankar med maskinerna igång. Bogserbåtar är på plats för att assistera. Bogseringen av fartyget till Långnäs hamn beräknas inledas ca kl. 14.00 och fartyget beräknas ankomma Långnäs ca kl. 16.00. 

Passagerarna kommer att från Långnäs transporteras med buss till Mariehamn för vidaretransport till sina respektive destinationer. De passagerare som är på väg till Stockholm kommer att ha möjlighet att i kväll åka med m/s Ålandsfärjan från Mariehamn till Kapellskär och vidare till Stockholm med buss, medan de passagerare som skall till Finland antingen kan åka med m/s Mariella från Mariehamn till Helsingfors i kväll eller med m/s Amorella från Långnäs i natt. 

Från och med i morgon (21.12) kommer m/s Rosella att ersätta m/s Isabella på Stockholm-Åland-Åbo-linjen. 23.12. byter Amorella och Rosella avgångar . Bytet sker så att Amorella blir i Åbo över dagen efter ankomsten på morgonen och avgår Åbo - Lån - Sto kl 2100. 

På motsvarande sätt blir Rosella i Stockholm över dagen den 23.12. och avgår därifrån samma dags kväll kl. 2010. Avgångarna från Åbo kl 0845 och Stockholm kl. 0745 den 23.12. inställes. Rosella kommer endast att göra anlöp av Åland i Långnäs. 

Isabellas julkryssning till Mariehamn genomförs av Amorella. Amorellas julkrysssning till Stockholm genomförs av Rosella. 
Picknickresorna upphör i morgon. De återupptas efter att Isabella återinsätts i trafik. 


Viking Line Abp


Kent Nyström
VVD


Pressmeddelande Mariehamn 20.12.2001 
kl. 16.45 (finsk tid)


M/S Isabellas bottenkänning.

M/S Isabella ligger nu efter bogseringen förtöjd vid kaj i Långnäs. Passagerarna kommer att från Långnäs transporteras med buss till Mariehamn för vidaretransport till sina respektive destinationer. 

De passagerare som är på väg till Stockholm kommer att transporteras direkt till m/s Ålandsfärjan som omedelbart avgår till Kapellskär. Från Kapellskär avgår buss till Stockholm. De passagerare som skall till Finland transporteras till Mariehamn och väntade hotellrum. Dessa passagerare kan sedan antingen åka med m/s Mariella från Mariehamn till Helsingfors kl. 23.45 i kväll eller med m/s Amorella från Långnäs kl 03.35 i natt. 

Viking Line AbpKent Nyström
VVD

Detta var från www.vikingline.se. För info om M/s Isabella klicka på namnet.

2001-12-17
Lite nya bilder. Det finns nu en bild på M/s Star Pisces i Birka Cruises färger. Och även några nya bilder på M/s Silja Serenade har kommit, bland annat i Viking Lines färger!

2001-12-16
Nytt fartyg med väldigt många bilder. M/s Star Pisces (ex Kalypso) med inredningsbilder och annat smått och gott.

2001-12-13
Nu kan ShipWorld ännu en gång stolt presentera ett nytt fartyg ritat av talangfulla förmågor! Den här gången visar Niklas Kock upp sin XFF Adventure! Se och avgör din mening som du sedan delar med oss andra i BAREN...

2001-12-12
SILJA LINE Dementerar rykten om ex Sally Albatross

I ett telefonsamtal idag med Silja Lines informationsavdelning dementerades uppgifter om att till Star Cruises uthyrda "Sally Albatross" charteravtal ska vara brutet. Enligt dom har ingen av parterna sagt upp kontraktet och fartyget är ej på väg tillbaka till Norden.

Efter det kontaktade ShipWorld Star Cruises kontor i Arlandastad och där kommer ungefär samma uppgifter fram. Trafiken med SuperStar Taurus är avbruten men charteravtalet är ej ännu brutet, samtal med Silja Line om att bryta avtalet i förtid pågår dock. Fartyget kommer att gå på varv imorgon (011213) i Singapore men vad som ska göras är oklart.

Kommentera nyheten i FORUMET.

2001-12-09
Sidan är nu bättre anpassad för högre upplösning och har fått en liten ansiktslyftning.

2001-12-09
En liten uppdatering av Destination Gotland. Några nya fräscha bilder bland annat!

2001-12-07
PREMIÄR! Nu sjösätts det andra fartyget ritat av Niklas! Beskåda, njut och kommentera! M/s Vision 2 NIKLAS

2001-12-04
Ett systerfartyg till M/s Vision 1 NIKLAS är på väg, bör komma denna vecka!